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Frequently Asked Questions relating to the Education (Amendment) Ordinance 

2013 

 

(The following information serves as a general reference only, schools/ teachers should 

refer to the provisions of the Education (Amendment) Ordinance 2013 for a complete 

and definite statement of law.  In case of doubt, legal advice should be sought.)  

 

Frequently Asked Questions 

 

1 Q: What is the scope of protection under the Education (Amendment) 

Ordinance 2013 (Amendment Ordinance)? 

 

 
A: If a Grant Schools Provident Fund or Subsidized Schools Provident Fund 

member is an undischarged bankrupt of a bankruptcy adjudicated on or 

after the date when the Amendment Ordinance comes into operation (i.e. 

28 June 2013), his right or entitlement to any benefits in the Fund are 

excluded from his property upon bankruptcy. In other words, if the GSPF 

or SSPF member concerned is adjudicated bankrupt before the 

Amendment Ordinance comes into operation, his right or entitlement to 

any benefits in the Fund are NOT protected under the Amendment 

Ordinance. 

 
  

2 Q: Why is it necessary to amend the subsidiary legislation? 

 

 
A: Under rule 14(2) of the Grant Schools Provident Fund Rules (Cap. 279 

sub. leg. C) and of the Subsidized Schools Provident Fund Rules (Cap. 

279 sub. leg. D), if no lawful claim for the provident fund benefits is 

made within 3 years after the date on which a contributor’s account is 

closed, the amount standing to the credit of the account is to be 

transferred to the credit of the reserve fund.  New rules 14(2A) and (2B) 

are added to these Rules, so that in relation to a bankruptcy adjudicated 

on or after the date when the Amendment Ordinance comes into 

operation, in working out the period of three years from the date on 

which a GSPF or SSPF contributor's account is closed under rule 14(2) of 

GSPF Rules and SSPF Rules, any time when the contributor is an 

undischarged bankrupt must be disregarded.  The contributor can decide 

whether he would withdraw the provident fund benefits during the 

bankruptcy period or to withdraw the benefits after his discharge from 
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bankruptcy.  In this regard, if a contributor is adjudicated bankrupt 

when he is approaching retirement age, he can withdraw the benefits after 

discharge from bankruptcy. 

 

 
  

3 Q: Can a bankrupt contributor submit withdrawal application of his 

provident fund benefits if he has not yet been discharged from 

bankruptcy?  

 

 
A: Yes, a bankrupt contributor can submit withdrawal application of his 

provident fund benefits if he has not yet been discharged from 

bankruptcy.  However, the contributor should understand that if he has 

not yet been discharged from bankruptcy, the Official 

Receiver/Trustee-in-Bankruptcy may invoke relevant provisions of 

Bankruptcy Ordinance to claim the benefits. 

 

 
  

4 Q: Does the Amendment Ordinance have retrospective effect?   

 

 
A: The Amendment Ordinance does not have retrospective effect.  In other 

words, the sections in the Amendment Ordinance are only applicable to 

bankruptcy cases adjudicated on or after 28 June 2013. 

 

 
  

5 Q: If a contributor was adjudicated bankrupt before the Amendment 

Ordinance comes into operation, how will his benefits be treated?  

 

 
A: For bankruptcy orders made before the Amendment Ordinance comes 

into operation, they should be dealt with in accordance with the Court of 

Appeal’s judgment in the relevant court case (i.e. CACV 298/2008), i.e. 

proportion of the benefits attributable to post-discharge service and 

contribution/donations are paid to the contributors and the pre-discharge 

benefits are paid to the trustee in bankruptcy. 

 

 

 


